(ВІДЕО) Пам’ятатиме усе… Історія 22 річного прикордонника на псевдо «Стіфлер»

НАЗАД
20 березня 2024 11:10

Прикордонник на псевдо «Стіфлер», що таке військова служба дізнався в 2020 році, коли був призваний на строкову військову службу в лави прикордонного відомства.

Наразі йому 22. У свої молоді роки він бачив і роботу в цивільному житті, і службу на кордоні, і протидію протиправним елементам, і війну – зруйновані міста, загибель та поранення побратимів, масовані обстріли ворога, ближні бої. На його рахунку не один знищений ворог та врятоване життя воїна-захисника. За час служби в різних місцях та підрозділах він впевнений у доброчесності прикордонників, з якими проходив службу.

Родом хлопець з Могилів-Подільського району. По завершенню школи, а згодом училища, працював у сфері послуг за освітою. З отриманням повістки на строкову службу не вагався й відразу пішов служити українському народу.

Службу проходив в Кінологічному навчальному центрі, згодом був переведений на західний кордон – в Мукачівський прикордонний загін. Під час служби неодноразово долучався до затримань нелегальних мігрантів та контрабандних вантажів. З початком повномасштабної війни, згадує, ситуація зі спробами порушень державного кордону на заході кардинально змінилася. Прикордонники здебільшого почали виявляли та затримували так званих «ухилянтів», які шукали шляхи для незаконного перетину кордону в країни ЄС. Таких порушників, каже, виявляли майже щодня. Переправники ухилянтів вдавалися до різних хитрощів, щоб уникнути відповідальності за свої діяння. Мали місце випадки, коли до протиправних дій залучали неповнолітніх громадян – як хлопців, так і дівчат. Проте, наміри зловмисників руйнували прикордонні наряди.

Під час служби в підрозділах охорони кордону відточилася впевненість в доброчесності більшої кількості прикордонників, з якими проходив службу. Вішання ярма, на кшталт «Всі прикордонники хабарники» – вважає негідним сприйняття. Каже: «Не потрібно ніяк реагувати. Хай собі говорять. На дурних і слабих не ображаються».

Велику війну хлопець зустрів тут-таки, на західному кордоні, перебуваючи в наряді. Під час перезміни дізнався, що почалося повномасштабне вторгнення ворога. Згадує, що його прикордонний підрозділ одразу вжив заходів з посилення державного кордону та забезпечив належну готовність до раптових дій на випадок зміни в обстановці. Окрім цього, розпочалось активне залучення військовослужбовців лінійних підрозділів до посилення режимних заходів в пунктах пропуску у зв’язку з рухом біженців.

Укласти контракт було свідомим вибором тоді ще строковика «Стіфлера». Мав велике бажання проходити службу в бойовому підрозділі. Мрії збуваються – хлопець потрапив в прикордонну комендатуру швидкого реагування 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців. Мама військового була проти такого вчинку, проте з часом змирилася з вибором її сина.

В прикордонній комендатурі мав змогу пройти відповідну підготовку. Заняття здебільшого проводили інструктори та військовослужбовці прикордонного загону ДОЗОР. Навчали тактиці ведення бою, медицині та інших необхідних навиків.

Зазначає, що в зоні активних бойових дій навчання з тактичної медицини стали в нагоді – здійснював евакуацію пораненого побратима зі Збройних сил. Пригадує, як по засобах зв’язку, під час перебування на позиції, отримав команду на висунення до сусідньої ділянки та проведення евакуації пораненого захисника внаслідок групового удару FPV-дронів. Коли «Стіфлер» разом з іншим прикордонником прибули на місце, з’ясувалося, що у військового поранення в стегно та руку. На той час пораненому вже було надано домедичну допомогу – накладено два турнікети та проведено заходи з припинення кровотечі. Хлопці розпочали евакуацію. Під час руху «Стіфлер» помітив, що верхній одяг пораненого весь мокрий від крові. Провівши повторний огляд, помітив, що побратим має також проникаюче поранення в грудну клітину. Тут й знадобилися знання з медицини. Надавши захиснику необхідну в таких випадках допомогу, прикордонники доставили його в свідомості у безпечне місце та передали іншій групі евакуації.

«Стіфлер» каже, що під час цієї ротації йому, напевно, на все життя запам’ятались і обстріли, і загиблі, і поранені, і FPV-дрони. Довго також пам’ятатиме «музичні дрони» (безпілотники, які несуть великий бойовий заряд й від ваги їх гвинти працюють нерівномірно. Вони мають інший звук під час польоту, за що й отримали таку назву).

Противник активно використовує проти сил оборони різні види дронів, особливо – FPV. Мали місце випадки використання ворогом понад двадцяти ударних дронів за один раз. Найбільше, як правило, ворог застосовує їх після ударів керованими авіаційними бомбами.

Зазначає, що ворог за день скидає близько 5-6 КАБів різної потужності, в більшості – по населених пунктах. Як наслідок, залишаються воронки, розмірами до десяти метрів. Пригадує, що одного разу під час скидання такої бомби, підвальне приміщення, в якому перебували захисники, перемістило вибуховою хвилею з місця на місце.

Прикордонник про свій вибір боронити Україну не шкодує ні хвилини, адже усвідомлено йшов на такий крок. А тим, хто ховається, каже, що Україну треба боронити і по іншому бути не може.

Приєднуйся до перших – 044-230-76-00.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси